Správne štepenie

Ovocné stromy na jar.

Štepenie rastlín sa považuje za kráľovskú disciplínu, pritom je to často jednoduchšie, ako sa zdá. Poradca OBI vám ukáže, ako máte štepiť ruže, stromy a iné rastliny.

Podľa vegetačnej fázy a rastliny pritom existujú rôzne metódy štepenia, ktoré si však sú v mnohom podobné. S poradcom OBI spoznáte niektoré najbežnejšie postupy a zistíte, aký postup sa obzvlášť odporúča pre konkrétny druh rastliny.

1. Prečo štepiť? 2. Správne štepenie ovocných stromov kopuláciou
3. Pre pokročilých: štepenie stromov na koziu nôžku 4. Správne štepenie v lete: okulácia ruží a stromov
5. Spôsob štepenia paradajok
Ruže počas rozkvetu.

1. Prečo štepiť?

Štepenie rastlín môžete využiť na ich umelé vegetatívne rozmnožovanie. Tento princíp sa používa predovšetkým u drevnatých rastlín, ako ovocné stromy alebo ruže, avšak aj u niektorých druhov zeleniny, ako uhorky a paradajky. Zjednodušene povedané ide pri štepení o pripevnenie vetvičky rastliny na inú rastlinu, čím naklonujete konáre. Pri prirodzenom rozmnožovaní sa síce dedia vlastnosti rastliny, avšak iba v zoslabenej forme. Pri správnom štepení môžete pozitívne vlastnosti napr. jablone zachovať jedna k jednej a takýmto spôsobom ju rozmnožiť.

Ďalším dôvodom na štepenie je, že niektoré rastliny potrebujú pri pestovaní veľa času, kým vytvoria kmeň. Je teda jednoduchšie zaštepiť strom na už existujúcom kmeni. Pri štepení nie je možné vypestovať nové druhy, avšak môžete kombinovať vlastnosti rastlín. Ak sú napríklad korene vašej čerešne málo odolné, je užitočné zaštepiť jej vetvičky na kmeň robustnejšieho stromu.

Na štepenie rastlín sa používajú rôzne metódy. Pri kopulácii sa napr. používa vrúbeľ, t.j. časť vetvičky. Pri okulácii sa naopak štepí púčik. V prípade ovocných stromov môžete použiť oba varianty, pričom sa kopulácia považuje za jednoduchší variant. Okulácia sa používa predovšetkým pri štepení ruží.

Nie je možné kombinovať všetky druhy rastlín. Najlepšie vyhliadky na úspech pri štepení máte u rovnakých rodov, resp. druhov v rámci jedného rodu. Sľubná je príslušná kombinácia rôznych druhov jabĺk a hrušiek medzi sebou. Kôstkoviny môžete kombinovať aj s inými kôstkovinami (napr. čerešňa, slivka a marhuľa). Jablone a čerešne sa zvyčajne navzájom neštepia.

Spojenie vrúbeľa a podpníka lykom.

2. Správne štepenie ovocných stromov kopuláciou

Štepenie čerešní a jabloní sa dlho považovalo za umenie. Postup kopulácie je však pomerne jednoduchý a počas fázy oddychu stromov ho zvládnu aj amatérski záhradníci. Pritom sa tzv. vrúbeľ, vetvička stromu, nasadí na klíčnu rastlinu, mladú rastlinu čistej odrody. Najprv z ovocného stromu odrežte zdravú, jednoročnú vetvičku. Následne môžete z jej strednej časti vyrezať vrúbeľ. Mal by mať približne hrúbku a dĺžku ceruzky a štyri očká. Ako podpník je najlepšie použiť klíčnu rastlinu s približne rovnakou hrúbkou.

Pozrite sa, kde má podpník na kôre očká. Na druhej strane kmeňa, resp. Stonky, urobte zárez. Neskôr podporí toto očko zrastenie vrúbľa a podpníka. Urobte šikmý rez s dĺžkou minimálne 6 cm. V princípe musia byť oba diely zrezané tak, aby sa následne čo najlepšie spojili svojimi povrchmi. Potom už máte to najťažšie za sebou.

Keď na seba položíte vrúbeľ a podpník, treba ich spolu pripevniť. Najlepšie sa na to hodí lyko, ktorým môžete tento celok spojiť. Následne potrite miesto rezu malým množstvom štepárskeho vosku. Úspešnosť štepenia spoznáte na jar, keď vypučí vrúbeľ.

Najdôležitejším krokom pri štepení je správny rez. Aby sa rez podaril, môžete trénovať na vetvičkách divých rastlín, než sa odvážite na rez na svojej čerešni alebo hruške.

Vrúbľovanie do boku

3. Pre pokročilých: štepenie stromov na koziu nôžku

Ak si už veríte viac, môžete sa odvážiť na štepenie na koziu nôžku. Funguje na rovnakom princípe ako kopulácia, vrúbeľ je tu však menší ako použitý podpník a nanáša sa do jeho boku. Tento postup sa preto označuje aj ako „vrúbľovanie do boku“. Aj pre tento spôsob je najvhodnejším obdobím zima, keď sú rastliny vo fáze odpočinku. V tomto ročnom období treba odrezať aspoň vrúbeľ, ktorý potom môžete určitú dobu skladovať v chlade.

Pri štepení na koziu nôžku je technika rezu ešte trochu ťažšia: po zrezaní podpníka na želanú výšku musíte ostrým nožom vyrezať na boku klin – tzv. koziu nôžku. Použite na tento účel dva rezy s dĺžkou cca 3 až 4 cm. Následne musíte nožom prispôsobiť vrúbeľ dvomi šikmými rezmi tak, aby presne dosadol do medzery v podpníku. Dbajte na to, aby zelené vrstvy oboch kôr plynulo priliehali k sebe. Aj v tomto prípade ich spojte lykom a štepárskym voskom.

Vyrezanie očka z vrúbľa.

4. Správne štepenie v lete: okulácia ruží a stromov

Pri okulácii netransplantujete celý výhonok, ale iba jedno očko vrúbľa. Táto metóda štepenia sa používa pre ovocné stromy a pre ruže a môžete ju vykonať v lete, keďže vtedy sa dá uvoľniť kôra zo stromu alebo stonky ruže.

Ak chcete urobiť okuláciu, musíte si zadovážiť špeciálny nôž na okuláciu. Pomocou neho môžete plocho vyrezať očko z vrúbľa. U ruží má byť vyrezané očko dlhé približne 1 až 2 cm, u ovocných stromov 2 až 4 cm. Najlepšie je, keď zostane na očku malá stopka listu. Pri štepení ruže sa odporúča odobrať vrúbeľ z už odkvitnutých rastlín. Očko vyrežte tak, aby sa nepoškodilo zozadu, ale aby na ňom nezostalo žiadne drevo.

Pri podpníku ruže musíte odkryť kŕčok koreňa a odstrániť všetky bočné výhonky okrem špičky. Na mieste, kde chcete vložiť očko, najprv urobte rez v tvare T, potom môžete pomocou špičky noža opatrne odstrániť kôru naľavo a napravo od tohto rezu. Očko potom opatrne zasuňte do vzniknutej medzery. Presahujúce okraje treba odrezať, aby sa oba štepené prvky k sebe optimálne privinuli. Špeciálny okulačný rýchlouzáver pritlačí očko pevne na podpník, môžete ho však spojiť aj lykom. Po cca 3 týždňoch sa ukáže, či sa štepenie podarilo: ak odpadne zostávajúca stopka listu na očku, bola vaša misia úspešná.

Dozrievajúce paradajky.

5. Spôsob štepenia paradajok

Druhy zeleniny, ako paradajky a uhorky, sa väčšinou štepia na skombinovanie pozitívnych vlastností dvoch rastlín. U paradajok môžete takto napr. zvýšiť výnos a aj odolnosť rastliny. Na tento účel musíte najprv vysiať oba druhy, ktoré chcete skombinovať. Ako podpník sa odporúča napr. druh „Vigomax”, ktorý má silný koreňový systém a je odolný voči mnohým chorobám. Vysejte ho približne týždeň pred šľachteným druhom, ktorý si môžete ľubovoľne vybrať.

Keď klíčne rastliny dosiahnu výšku cca 10 cm, môžete začať so samotným štepením. Zrežte podpník ostrým nožom vodorovne pod prvým palistom. To isté potom urobte so štepeným druhom. Pritom je rovnako ako pri štepení stromov alebo ruží dôležité, aby ste sa rezných rán nedotýkali prstom a aby zostali čisté. Potom jednoducho priložte oba diely k sebe, pri upevňovaní vám pomôžu tzv. zušľachťovacie klipy.

Nakoniec postriekajte tento štepený celok vodou, keďže na zrastenie potrebuje rastlina vysokú vlhkosť vzduchu. Preto by ste mali rastlinu uchovávať ideálne v nádobe na klíčenie v skleníku alebo na parapetnej doske. Tam nechajte rastlinu paradajky odpočívať približne jeden týždeň a následne ju musíte pripraviť na vonkajšiu klímu postupným každodenným otváraním pokrývky. Keď budete takto otužovať vyštepenú paradajku štyri až päť dní, môžete rastlinu presadiť do záhonu.

Štepenie rastlín patrí k pokročilým disciplínam záhradkárskych prác. S trochou cviku a trpezlivosti však môžu aj amatérski záhradkári úspešne rozmnožovať a zušľachťovať ovocné stromy, ruže alebo druhy zeleniny. Dôležitý je presný rez, ktorý si môžete vopred nacvičiť na vetvičkách divo rastúcich rastlín. V zásade treba dbať na používanie ostrých a čistých nožov – hygiena je základ rovnako ako u chirurgického zákroku. K úspešnému štepeniu patrí okrem schopností aj trocha šťastia. To, či oba kusy úspešne zrastú, je nakoniec v rukách prírody.

  • Rezervácia a vyzdvihnutie
  • Overiť dostupnosť v predajni
  • Veľký výber produktov
hore