Správny zber ovocia a zeleniny

Záhradníčka oberá zrelé jablká a ukladá ich do dreveného košíka.

Z pestovania ovocia a zeleniny robia mnohí záhradníci hotovú vedu, zo zberu úrody si však poniektorí nerobia až takú ťažkú hlavu. Pritom obyčajné odtrhnutie často nestačí. Úlohu tu zohráva okamih aj technika zberu. Poradca OBI vám prezradí, ako správne oberať ovocie a zeleninu.

1. Jadrové ovocie: kedy je správny čas na zber? 2. Ako oberať jablká zo stromu?
3. Správny zber jahôd, čerešní a pod. 4. Von zo zeme: zber zemiakov a mrkvy
5. Správny zber ďalších druhov zeleniny 6. Zoznam náradia
Na jabloni visia zrelé červeno-žlté jablká.

1. Jadrové ovocie: kedy je správny čas na zber?

Koncom leta čakajú na stromoch na odtrhnutie žiarivé jablká a chrumkavé hrušky. Ak si chcete vychutnať plnú arómu plodov, nemali by ste byť príliš netrpezliví. Ako u všetkých druhov ovocia zohráva aj u tzv. jadrového ovocia dôležitú úlohu kalendár zberu úrody: hrušky sú väčšinou zrelé v auguste a septembri, jablká môžu na dozretie potrebovať čas až do októbra. Duly pestované prevažne v južnom Nemecku sa tiež oberajú až v októbri alebo novembri.

Obdobie zberu úrody je stanovené iba približne a samozrejme nejde o presný údaj. Dôležitú úlohu zohráva aj počasie v príslušných týždňoch. Ako teda rozpoznáte, že sú jablká na strome už zrelé? Jednou z metód je test pootočením, pri ktorom jablko na strome opatrne pootočíte o 90 stupňov. Ak sa stopka jednoducho uvoľní od konára, môžete začať so zberom úrody. Na skúšku môžete jablko narezať a skontrolovať farbu jadierok. Biele jadierka znamenajú, že ovocie potrebuje ešte trochu času, hnedé jadierka indikujú, že je jablko zrelé. To isté platí aj pre hrušky. Ovocie, ktoré chcete uskladniť, však môžete obrať aj krátko pre dozretím. Výnimkou sú však duly: sú chutné, až keď zmenia farbu zo zelenej na žltú. Pred uskladnením však už musia mať plody zlatožltú šupku.

Záhradník oberá zrelé jablká zo stromu.

2. Ako oberať jablká zo stromu?

Na oberanie jadrového ovocia je najlepšie vybrať suchý a deň, kedy nemrzne, keďže vlhkosť urýchľuje hnitie plodov. Ovocie trhajte opatrne za stopku a predíďte tvorbe otlačených miest. Ak takého miesta predsa len vzniknú, treba postihnuté jablká alebo hrušky radšej vyhradiť na skorú konzumáciu a neuskladňovať ich. Na stlačených miestach sa rýchlo tvorí pleseň, ktorá by sa v sklade mohla rozšíriť na iné ovocie. Aby plody zostali podľa možnosti nepoškodené, je užitočné koše na zbieranie a debničky na uskladnenie vystlať. Pred uskladnením ovocia však okrem možných stlačených miest skontrolujte, či ovocie nie je červivé a príslušné kusy ovocia včas vytrieďte.

Na uľahčenie zberu ovocia je k dispozícii niekoľko užitočných pomôcok. Profesionálne tašky na oberanie ovocia si môžete prevesiť cez seba, aby ste mali voľné obe ruky. Na jablká alebo hrušky, ktoré sú veľmi vysoko, môžete dočiahnuť zberačom ovocia. Môžete ho jednoducho nastrčiť na teleskopickú tyč a nemusíte riskovať na rebríku.

Ovocie je najlepšie skladovať v tmavej a chladnej miestnosti, ideálne s vysokou vlhkosťou vzduchu. Na to je vhodná pivnica alebo záhradný domček. Jablká musíte skladovať oddelene od ostatných druhov ovocia, pretože vypúšťajú plyn etylén, ktorý spôsobuje skazenie ostatných plodov. Uskladnené ovocie kontrolujte cca raz týždenne a vytrieďte skazené kusy ovocia.

Jahoda obyčajná pripravená na zber.

3. Správny zber jahôd, čerešní a pod.

Ak vo svojej záhrade pestujete jahody, môžete so zberom úrody často začať už v júni, ale aj v tomto prípade samozrejme závisí zretie od počasia počas doby dozrievania. Najlepší čas na zber úrody je ako u všetkých druhov bobuľových plodov spravidla ráno, keďže vtedy budete musieť o sladké plody súperiť s menším množstvom osí a včiel. Okrem toho majú jahody v tento denný čas intenzívnejšiu arómu. Pri samotnom zbieraní úrody je dôležité, aby ste plody jednoducho nestrhli, ale odtrhli priamo na stopke – potom vydržia o niečo dlhšie. Čučoriedky dozrievajú v júli a auguste a musia sa oberať až keď nadobudnú plnú chuť. Na rozdiel od mnohých iných plodov modré čučoriedky po zbere úrody nedozrejú.

Čas čerešní sa začína väčšinou až v júli a končí v auguste. Zrelosť plodov rozpoznáte často iba vtedy, keď ich ochutnáte: ak čerešne chutia sladko a šťavnato, môžete začať s oberaním. V prípade sliviek a tzv. modrých sliviek je poznávacím znakom farba. Približne dva týždne po sfarbení plodov namodro dozrú prvé kusy. V závislosti od slnečného žiarenia môžu však slivky zrieť rôzne dlho. Preto by ste nemali strom obrať naraz, ale zbierať slivky postupne. Zrelé slivky spoznáte aj podľa toho, že začnú samy opadávať z konárov.

Drevený kôš s nazbieranou mrkvou, zemiakmi a lopatou.

4. Von zo zeme: zber zemiakov a mrkvy

Správny okamih zberu (ako to často býva) zemiakov závisí od ich odrody. Skoré zemiaky môžete vybrať zo zeme už v júni, kým neskoré zemiaky je vhodné vytiahnuť na denné svetlo väčšinou až na jeseň. To, či je zemiak zrelý na zber, môžete rozpoznať na nadzemnej zemiakovej vňati. Tá musí byť podľa starého roľníckeho pravidla už tri týždne odumretá.

Potom môžete zobrať lopatu na zemiaky alebo bežné rycie vidly a pomocou nich vybrať zemiaky z hriadky. Robota vám pôjde ľahšie od ruky, keď predtým zem trochu prekypríte motyčkou. Po úspešnom zbere môžete zemiaky dobre uskladniť v tmavých chladných miestnostiach. V OBI nájdete na tento účel zásobníky na zemiaky, vzdušné debny z dreva, ktoré boli špeciálne navrhnuté na skladovanie zemiakov.

Aj mrkva je zrelá, keď začne nadzemná vňať vädnúť. Rovnako ako u zemiakov alebo červenej repy je zber najjednoduchší pomocou rycích vidiel. Hoci je mrkva silno obalená hlinou, pred uskladnením ju netreba umývať, ale iba opatrne utrieť. Nepotrebnú vňať opatrne odtrhnite pootočením rukou.

Ak sa vám tieto informácie nezdajú dostatočne jednoznačné, vykonajte test: zoberte vyhrabaný zemiak do ruky a pošúchajte ho. Ak sa pri tom neuvoľní šupka, môžete zemiaky zbierať.
Zrelé, šťavnato červené paradajky v rukách domácej záhradníčky.

5. Správny zber ďalších druhov zeleniny

Ak zelenina rastie nad zemou, môžete omnoho jednoduchšie rozpoznať, či je už zrelá. U paradajok je jednoznačnou indíciou na zber farba plodov. Často sú však na rastlinách plody, aj keď je vonku už chladnejšie. V takomto prípade môžete pokojne obrať aj zelené paradajky, pretože na rastline už nedozrejú – na rozdiel od vašich hrejúcich štyroch stien. Zelené paradajky jednoducho zabaľte do novinového papiera a uskladnite ich na niekoľko dní v izbe s teplotou cca 18 °C až 20 °C.

Mnohé druhy zeleniny, ako uhorka, kaleráb alebo cuketa chutia najlepšie, keď sú ešte mladé. Cukety sa považujú za vhodné na zber, keď dosiahnu dĺžku 20 cm. Ak práve nepotrebujete veľa šalátu, nemusíte odtrhnúť celú hlávku. Môžete jednoducho nožnicami odobrať listy, takto bude podávaný šalát vždy čerstvý. To isté platí pre brokolicu: ružičku odstrihnite pod výstupkom z hlúbu, potom dorastú nové malé ružičky.

Z dôvodu rozmanitosti rôznych druhov a odrôd zeleniny sa nedajú robiť paušálne vyhlásenia o správnom zbere úrody. Avšak existuje jedno všeobecné pravidlo: na rozdiel od ovocia sa zeleninu neodporúča zbierať ráno. Mnohé druhy, ako šalát, špenát ale aj reďkovky uvoľňujú nitrát, ktorý môže byť pre ľudí nezdravý. Tento dusík sa však odbúrava pôsobením svetla, takže počas dňa môžete bez obáv začať s trhaním.

Ak chcete správne zbierať ovocie a zeleninu, musíte sa oboznámiť s príslušnými potrebami jednotlivého druhu alebo odrody. Správny okamih zberu úrody okrem toho závisí od počasia v posledných týždňoch a mesiacoch. Zbierané plody vydržia najdlhšie, keď ich oberáte pri suchom počasí, keďže vlhkosť podporuje tvorbu hniloby a plesní. Ak navyše zozbierate ovocie a zeleninu s príslušnou starostlivosťou, budete sa môcť tešiť z bohatej úrody.

Zoznam náradia

  • lopata na zemiaky
  • motyka
  • košík
  • zberač ovocia
  • mriežka na presúšanie zemiakov
  • debnička na zemiaky
  • rukavice
  • Rezervácia a vyzdvihnutie
  • Overiť dostupnosť v predajni
  • Veľký výber produktov
hore